Hva er livskvalitet?
Livskvalitet omfatter både objektive faktorer som økonomi, boforhold og deltakelse i samfunnet, og subjektive faktorer som glede, mening, engasjement og tilfredshet. Opplevelse av trygghet, fellesskap, utvikling og påvirkningsmuligheter er viktig for livskvaliteten.
God livskvalitet er gunstig både for den enkeltes helse og levealder, men også for familie-, arbeids- og samfunnsliv. God livskvalitet styrker motstandskraften i møte med belastninger, beskytter mot psykiske plager som angst og depresjon, og gjør det lettere å leve med helseplager.
Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021
Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021 er en undersøkelse som handler om helse, tilgang til tjenester og fasiliteter, sosialt miljø og nærmiljø, psykiske plager og livskvalitet med mer. Den ble for første gang gjennomført i Møre og Romsdal i februar 2021. Til sammen 24 967 innbyggere over 18 år svarte på undersøkelsen, en svarprosent på 45,8 prosent. I Molde kommune svarte 3 269 personer på undersøkelsen.
I folkehelseundersøkelsen er ikke resultatene ‘vektet’ for å unngå utvalgsskjevhet. Fordi kvinner, eldre, og personer med høy utdanning oftere svarer på spørreundersøkelser enn menn, yngre personer og de med lavere utdanning, er ikke resultatet representativt for hele befolkningen med mindre man vekter tallene for å gjøre opp for disse skjevhetene. Siden tallene fra folkehelseundersøkelsen ikke er vektet, påvirker dette resultatene. Når det kommer til livskvalitet er det vanlig at personer med lav livskvalitet sjeldnere svarer på undersøkelsen enn de med høy livskvalitet. Derfor er resultatene fra folkehelseundersøkelsen ikke helt representativ for hele befolkningen, og kan gi et mer positivt bilde enn om man hadde vektet opp til representative resultater. Sammenligner man resultatene fra Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021 med tall for Møre og Romsdal fra Livskvalitetsundersøkelsen 2021 (som er vektet), ser vi at undersøkelsen som er vektet viser lavere livskvalitet i Møre og Romsdal.
Folkehelseundersøkinga i Møre og Romsdal 2021 - FHI
Tre av ti svarer at de har høy tilfredshet med livet i Molde
I Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal ble det stilt flere spørsmål om subjektiv livskvalitet. Hovedspørsmålet handler om tilfredshet med livet: «Alt i alt, hvor fornøyd er du med livet ditt for tiden?» og besvares på en skala fra 0 (ikke fornøyd i det hele tatt) til 10 (svært fornøyd). Svarene grupperes som lav, middels eller høy tilfredshet. I Molde svarer 17 prosent at de har lav tilfredshet, altså at de svarer mellom 0 og 5 på en skala fra 0 til 10. 29 prosent svarer at de har høy tilfredshet med livet, altså at de svarer 9 eller 10 på skalaen. Dette er omtrent på samme nivå som i fylket som helhet.
Tilfredshet med livet i Molde og Møre og Romsdal 2021
Kilde: Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021, FHI, Møre og Romsdal fylkeskommuneEn av tre i Molde svarer at de har en sterk opplevelse av mening i livet
I Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal ble det også stilt et spørsmål om opplevelse av om det man gjør i livet er meningsfylt. I Molde har 17 prosent en svak opplevelse av mening med det de gjør i livet, altså at de svarer mellom 0 og 5 på en skala fra 0 til 10. 35 prosent har en sterk opplevelse av mening, altså at de svarer 9 eller 10 på skalaen. Dette er omtrent på samme nivå som i fylket som helhet.
Opplevelse av mening i Molde og Møre og Romsdal 2021
Kilde: Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021, FHI, Møre og Romsdal fylkeskommune. Spørsmålet som er stilt er: «Alt i alt, i hvilken grad opplever du at det du gjør i livet er meningsfylt?» og besvares på en skala fra 0 (ikke meningsfylt i det hele tatt) til 10 (svært meningsfylt). Svarene grupperes som svak (0-5), middels (6-8) eller sterk opplevelse av mening (9-10).Stor tillit til andre mennesker
I Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal ble det også stilt et spørsmål om tillit til andre. Spørsmålet som er stilt er: «Vil du stort sett si at folk flest er til å stole på, eller at en ikke kan være for forsiktig når man har med andre å gjøre?» og besvares på en skala fra 0 (Kan ikke være for forsiktig) til 10 (Folk flest er til å stole på). I Molde har 12 prosent liten tillit til andre mennesker, altså at de svarer mellom 0 og 4 på en skala fra 0 til 10. 52 prosent har stor tillit til andre mennesker, altså at de svarer mellom 8 og 10 på skalaen. Dette er et høyere nivå av tillit enn i fylket som helhet, hvor andelen med stor tillit er 49 prosent.
Tillit til andre mennesker i Molde og Møre og Romsdal 2021
Kilde: Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021, FHIEn av fem svarer at de er ganske eller svært ensom
I Molde svarer 43 prosent at de ikke er ensomme, altså at de svarer 0 på en skala fra 0 til 10 på spørsmålet «Tenk på hvordan du har følt deg de siste 7 dagene. I hvilken grad var du ensom?». 21 prosent svarer at de er ganske eller veldig ensomme, altså mellom 5 og 10 på skalaen. Dette er på samme nivå som fylket som helhet.
Ensomhet i Molde og Møre og Romsdal 2021
Kilde: Folkehelseundersøkelsen i Møre og Romsdal 2021, FHI Spørsmålet som er stilt er: «Tenk på hvordan du har følt deg de siste 7 dagene. I hvilken grad var du ensom?» og besvares på en skala fra 0 (Ikke ensom i det hele tatt) til 10 (Svært ensom). Svarene grupperes som ikke ensom (0), litt ensom (1-4) eller ganske eller veldig ensom (5-10).Ungdataundersøkelsen 2024
Ungdata ble gjennomført ved alle ungdomsskoler og begge de videregående skolene i Molde kommune våren 2024. Til sammen 948 elever fra 8. trinn til 10. trinn (svarprosent 83), og 1 128 elever fra vg1 til vg3 (svarprosent 74) har svart på undersøkelsen. Sist undersøkelsen ble gjennomført var i 2021.
De fleste er tilfredse med livet – og gutter mer enn jenter
De fleste elevene som svarte på undersøkelsen i ungdomsskolen, er tilfreds med livet. Guttene er mer fornøyde enn jentene. Samme trend ser vi for elever i videregående skole. Det er relativ likt mellom klassetrinnene i ungdomsskolen, men elevene på 10. trinn har litt lavere score på spørsmålet om de er enig med påstanden tilfreds med livet. Sammenlignet med Norge scorer elever i Molde likt i videregående skole og litt høyere i ungdomsskolen på tilfreds med livet.
Ni av ti i ungdomskolen sier seg enig i at de synes livet er bra, og tre av fire sier de har det de ønsker seg i livet og at de er fornøyde med seg selv. Svarene er ganske like i videregående skole, men det ser ut til at elevene er litt mindre fornøyde knyttet til at de har det de ønsker seg i livet, og litt mer fornøyde med seg selv.
Både i ungdomsskolen og videregående skole er det høyere prosentandel gutter enn jenter som har svart hele tiden eller ofte på spørsmålene om hvor ofte en har vært glad, engasjert, hatt masse energi, vært optimistisk for framtiden, følt seg nyttig og følt at en mestrer ting. Utviklingen i ungdomsskolen viser at dette er tall som er stabile eller litt økende, sammenlignet med 2021. I videregående skole ser vi imidlertid en svak nedgang siden forrige undersøkelse på påstandene vært engasjert, følt deg nyttig, optimistisk om framtiden og føle at de mestrer ting.
61 prosent av guttene i videregående har svart hele tiden eller ofte på spørsmålet om de føler de mestrer ting. Bare 37 prosent av jentene svarer det samme. På ungdomstrinnet har mer enn en av åtte tro på at de kan løse vanskelige problemer og at de finner en vei ut hvis de er i knipe. Tre av fire føler seg trygg på at de kan håndtere uventede hendelser på en effektiv måte.
Mer informasjon om livskvalitet og folkehelsearbeidet i Molde kommune
Mer statistikk om livskvalitet i Molde kommune:
Møre og Romsdal fylkeskommune:
Folkehelseinstituttet:
Ungdata: