Hjelpetiltak i barnevernet

Når barnet på grunn av forholdene i hjemmet eller av andre grunner har særlig behov for det, skal barneverntjenesten sørge for å sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hensynet til hva som er best for barnet er avgjørende.

Frivillig tiltak

Hjelpetiltak er som oftest helt frivillig og er noe som kan bli en positiv forandring for barnet og familien.

Slike hjelpetiltak kan være:

  • veiledning
  • støttekontakt
  • avlastning for foreldre
  • besøkshjem
  • økonomisk hjelp

Formidling av plass i fosterhjem og institusjon kan også være hjelpetiltak. Barn skal bo hjemme så sant det er mulig. 

Hvem kan få hjelpetiltak?

Det er barn under 18 år som kan få innvilget hjelpetiltak. Når barnet samtykker, kan tiltak videreføres inntil barnet har fylt 23 år.

Barnet må ha vanlig bosted i Norge og bo her. Hjelpetiltak vil også kunne gis til barn som oppholder seg i Norge, som er flyktning eller er internasjonalt fordrevne, eller når barnets vanlige bosted ikke lar seg fastsette.

Meld fra til barnevernstjenesten

Foreldre, venner, naboer, barnehage/skole, helsestasjon eller andre som ser at et barn trenger et hjelpetiltak, kan melde fra til barneverntjenesten.

Les mer om bekymringsmelding her.

Saksbehandling

Barneverntjenesten skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken og kan velge å engasjere en sakkyndig person til å utrede saken nærmere. I så fall skal rapporten fra den sakkyndige sendes til Barnesakkyndig kommisjon til vurdering. Kommisjonens vurdering av rapporten skal være barnevernstjenesten i hende før det fattes viktige beslutninger i saken.

Klage

Hvis du har fått et vedtak som du er misfornøyd med, kan du klage til kommunen innen tre uker etter at du mottok vedtaket. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Se også

Kontakt

Barnevernstjenesten
E-post

Sentralbord: 71 11 16 00
Ved bekymring: 90 80 40 40
Telefontid 09.00-15.00

 

Send sikker digital post til oss

Barnevernsvakt kan nås utenom åpningstid.

Kart