«MatVinn» er et konsept i regi av organisasjonen Framtiden i våre hender med mål om å redusere matsvinnet i Norge. Globalt sett kastes omkring en tredel av all mat som produseres, noe som tilsvarer omtrent 10 prosent av de globale utslippene av klimagasser.
Barnehagene som var med i prosjektet var Gjerdet barnehage, Hjelset barnehage, Kvam barnehage, Hatlelia barnehage og Langmyra barnehage. Målet med prosjektet har vært å se om barnehagene kunne redusere sitt daglige matsvinn ved å gjennomføre noen enkle tiltak. Dette har blitt gjennomført ved at barnehagene har målt sitt daglige matsvinn i to omganger – før og etter innføring av tiltakene.
– Vi har jobbet sammen med Framtiden i våre hender og brukt deres metodikk for veiing og innføring av nye rutiner. De har også utarbeidet en prosjektrapport, sier rådgiver i Molde kommune, Olena Klymenko, som har har koordinert prosessen for de fem barnehagene som var med.
Arbeidet med å redusere matsvinnet har involvert og engasjert både de ansatte og barna som går i barnehagene.
– Det har vært god respons fra både de ansatte og barna. De barna som går på storbarnsavdelingen har blant annet hatt et verksted hvor de har fått høre om bananens reise, og har lært hvordan de kan bidra til mindre matsvinn med utgangspunkt i bananen, sier Klymenko.
Foreldrene til barna ble også informert om prosjektet, og det ble utdelt plakater om prosjektet med informasjon om hvordan hver av oss kan bidra til reduksjon av matsvinn.
– En viktig del av dette prosjektet er bevisstgjøring. Vi trenger mer fakta og kunnskap om matsvinn. Gjennom veiing av matsvinn får vi vite hvor mye mat med restverdi som kastes hver dag. De miljømessige og økonomiske konsekvensene av matsvinn er også viktig å forstå, forklarer rådgiveren.
Dette prosjektet har hatt mange positive sider ved seg, og rådgiveren er fornøyd med resultatet.
– Det at barnehagene har redusert matsvinnet sitt er et godt resultat for oss, i tillegg til at barna direkte ble involvert i prosjektet, både gjennom veiing og deltagelse på verkstedet, sier Klymenko.
Veien videre
– Vi ønsker nå at de ansatte som var med kan videreføre sine erfaringer til andre barnehager i kommunen for å redusere matsvinn og øke bevisstgjøring, sier Klymenko.
Molde kommune planlegger nå et større omfang av Matvinn-prosjektet for å involvere flere barnehager, omsorgssentre og innbyggere.
– Vi har tidligere hatt lignende prosjekter i omsorgssentre, så da har vi en større gruppe av ansatte som kan videreføre erfaring og dele kunnskap både internt og med andre i kommunen, avslutter Olena Klymenko.
Dette er tredje gangen Molde kommune gjennomfører tilsvarende prosjekter knyttet til matsvinn. Tidligere har arbeidet med å redusere matsvinnet vært knyttet til sykehjem og familier.
Se hvordan det gikk med familiene og få gode tips
Les mer om MatVinn-prosjektene våre her