Hva skal vi gjøre?
Vi skal utarbeide en ny reguleringsplan for et område vi har kalt Grandfjæra vest. Området ligger ved fergekaia til Vestnes-ferga og ligger i hovedsak i sjøen.
Hvorfor gjør vi det?
Statens vegvesen vil få mye masse til overs ved bygging av ny E39/E136 på strekninga Ålesund–Molde. Målet er å få på plass en reguleringsplan som gir mulighet til å utvide landområdet på området. For Molde kommune vil et nytt landareal gi mulighet for videre utvikling av byen, mens det for vegvesenet bidrar til nødvendig forutsigbarhet i vegprosjektet og sikrer grunnlag for samfunnsnyttig bruk av overskuddsmassene i henhold til plan- og bygningslovens bestemmelser.
En slik reguleringsplan, eller områdeplan, bestemmer hva området skal brukes til i framtida. Som en del av arbeidet vil vi også se på området østover mot Brunvollkvartalet og vestover mot Roseby for å se mulige løsninger for framtida.
Hvem gjør hva?
Arbeidet med områdeplanen er et samarbeid mellom Statens vegvesen og Molde kommune. Molde kommune er planmyndighet og skal vedta områdeplanen som er en kommunal plan. Statens vegvesen er initiativtaker og skal utarbeide plandokumenter i samarbeid med Molde kommune.
Slik gjør vi det
Statens vegvesen lager et forslag til områdeplan i samarbeid med Molde kommune. Områdeplanen bestemmer hvordan området kan brukes i framtida.
Det er vedtatt et planprogram som beskriver hvordan planprosessen blir og hvilke utredninger og studier som skal gjøres. Disse blir en del av kunnskapsgrunnlaget for planen.
Det skal gjennomføres konsekvensutredning av to temaer:
- Naturmangfold – for å få kunnskap om verdifulle områder for naturmangfold i marine systemer.
- Landskapsbilde – for å få kunnskap om verdifulle områder for temaet, og belyse konsekvensene av tiltaket.
Planbeskrivelsen til områdeplanen vil omhandle følgende temaer:
- friluftsliv/ by- og bygdeliv
- kulturarv
- naturressurser
- grunnforhold
- anleggsgjennomføring
- naboskap, berørt bebyggelse og eiendom
- barn og unges interesser
- folkehelse
Mulighetsstudie
Som en del av kunnskapsgrunnlaget har Arkitektkontoret LOCAL AS laget en stedsanalyse og et mulighetsstudiet for Grandfjæra. Denne skal hjelpe oss til å danne et bilde av mulige løsninger for området som ligger langs Kåre Solhjells veg, på strekningen Brunvollkvartalet–Grandfjæra øst–Roseby. Mulighetsstudiet er verken juridisk bindene eller retningsgivende for fremtidig arealbruk. Den formelle arealbruken for eventuelt nytt landareal fastslås i områdeplanen.
I mulighetsstudiet er det lagt opp til en 39 330 m2 stor utfylling og en kystlinje på 885 meter. I dag er denne ca. 290 meter. Du kan lese mer om LOCAL AS sine ideer for utforming og bruk av nytt fremtidig landareal i Grandfjæra vest her:
Mulighetsstudie for Grandfjæra vest (PDF, 29 MB)
Medvirkning og scenarioer til mulighetsstudiet for reguleringsplan Grandfjæra vest (PDF, 13 MB)
Oppsummering av mulighetsstudie for Grandfjæra vest (PDF, 36 MB)
Eksempel på utforming av området fra mulighetsstudiet.Molde kommune er planmyndighet og skal vedta områdeplanen som er en kommunal plan.
Det er Statens vegvesen som er initiativtaker til planarbeidet og vil utarbeide plandokumenter etter avtale og i samarbeid med Molde kommune. Kommunestyret bestemmer om plandokumentene skal legges ut til høring og til slutt eventuelt vedta planen.
Medvirkning
I forbindelse med varsel om oppstart av planarbeid og planprogram på høring ble det gjennomført to åpne møter på innbyggerlaben Innom, 24. og 30. mars 2023.
Både Statens vegvesen og Molde kommune har som målsetting å gi god informasjon om planarbeidet, slik at alle parter får god innsikt i planprosessen, i foreslåtte løsninger og konsekvenser av disse.
Vi vil legge til rette for informasjon og medvirkning både ved via kommunens og vegvesenets nettsider og via tema- og informasjonsmøter underveis i planprosessen. Slik kan kommunen og Statens vegvesen både informere og få innspill.
I forbindelse med utarbeiding av mulighetsstudiet, ble det arrangert et åpent møte hvor vi fikk innspill på hva området kan brukes til. Se rapport og resultater fra medvirkningsmøtet (PDF, 13 MB).
Det vil også gjennomføres et åpent informasjonsmøte når områdeplanen legges ut til offentlig ettersyn.
Hva skjer når?
Hvor er det?
Planområdet strekker seg ut i sjøen og omfatter området for dagens fergekai-anlegg for Vestnesferga. Like øst for området ligger fergeleiet for Sekkenferga.
Det presiseres at et fremtidig landareal ikke nødvendigvis skal framstå som kartskissen viser.
Kartutsnitt av reguleringsområdet. Det presiseres at et fremtidig landareal ikke nødvendigvis skal framstå som kartskissen viser.Hvem er ansvarlig?
Plan, byggesak og geodata
Statens vegvesen
Dokumenter
Planprosess , planprogram og andre dokumenter på arealplaner.no PlanID 202121 Grandfjæra vest
Politisk behandling: Offentlig ettersyn av planprogram – Hovedutvalg for teknisk, plan, næring og miljø 28.02.2023.
Politisk behandling: Fastsetting av planprogram – Molde kommunestyre 15.02.2024
Se også
Hva kan området Grandfjæra vest kan brukes til?