Hva skal vi gjøre?
Målet med dette prosjektet er å gjøre det tryggere å sykle, spesielt for barn og unge. Hvilke holdninger må endres for at Molde skal bli en tryggere sykkelby? Og hvilke områder er trafikkfarlige?
I dette prosjektet ber vi samfunnets aktører om innspill på hva som skal til for at det skal bli tryggere å ferdes på sykkel i Molde.
Molde er en by med veldig mange el-sykler. Behovet for god opplæring i trafikkregler og trygg sykkelparkering er stort.
Molde kommune
Prosjektet Trygg sykkel skal fokusere på:
- holdningsskapende arbeid
- trygg ferdsel på sykkel
- trygg sykkelparkering
Med det holdningsskapende arbeidet skal man jobbe for at barn og unge i Molde får tilstrekkelig kunnskap om hvordan de kan ferdes trygt på sykkel, hvilke trafikkregler som gjelder når man sykler og legge til rette for at trafikanter viser hensyn til hverandre. Dette vil vi gjøre ved hjelp av kampanjer, medvirkningsaktiviteter og trafikkopplæring på skoler.
Trygg sykkelparkering innebærer at barn og unge skal kunne parkere sykkelen sin trygt og tørt. Vi vil kartlegge eksiterende sykkelparkering og videre se på hvor det er behov for utarbeiding.
Hvorfor gjør vi dette?
Det er et ønske fra både samfunnets aktører og innbyggere om å ta tak i byens mobilitetsutfordringer og legge til rette for at Molde blir en tryggere sykkelby.
I dette delprosjektet skal Smart Molde i samarbeid med samfunnets aktører jobbe for at Molde blir en tryggere sykkelby.
Slik gjør vi det
Gjennom Smart Molde-satsingen har vi god erfaring med at samarbeid med at samfunnets aktører gir oss raskere og bedre løsninger enn vi får til hver for oss. I dette prosjektet jobber vi sammen med politiet, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens Vegvesen, Trygg Trafikk , NAF Molde, barn og unges representant, skoler og innbyggere.
Les mer om metoden vi jobber etter i prosjektet her.
Hva skjer når?
Prosjektet skal pågå i hele 2024, og målet er at utviklingen skal fortsette for en tryggere sykkelhverdag.
Hvor er det?
Hele Molde kommune, alle skoler har fått tilbud om å bli med.
Hvem er ansvarlig?
Tiltaket har sitt utspring i prosjektet "Fremtidens mobilitet" i Molde kommune. Prosjektet er delfinansiert av midler fra «Byen som regional motor» fra Møre og Romsdal fylkeskommune.
Molde kommune ved Smart Molde er ansvarlig for prosjektet.
Gjennomførte aktiviteter
Sykkelopplæring
Prosjektet har fått 200 000 kr i støtte fra Samferdselsdepartementet til å gjennomføre sykkelopplæring på barneskolene i kommunen. Hverdagstreneren starta opplæringa ved skolene i april og ble ferdig med alle før elevene tok ferie.
Opplæringen har inneholdt en sykkelløype inne på skoleområdene i tillegg til en sykkelløype ute i trafikken. Elevene har fått prøve seg på å sykle på høyre side av veien, sykle i åttetall for å trene på blikk for trafikken og fletting med andre syklister. Hver klasse på mellom 20 og 30 elever har fått en klokketime med sykkelopplæring, samt at de må gjennom en sykkelsjekk for å sørge for at utstyret de bruker er trygt. Her blir det lagt særlig vekt på hjelm, bremser og justering av høyde for å sørge for at elevene har en trygg og komfortabel sykkel å sykle på. I forkant av sykkelopplæringen har alle elevene gått gjennom en teoretisk del på nettsiden sykkeldyktig.no, som er en opplæringsportal for sykkel som skolene kan bruke.
Innspill
20. mars var det åpent møte om Trygg sykkel på InnbyggerLaben Innom for å få innspill til arbeidet videre. I perioden 20. mars - 21. april var det også mulig å gi innspill digitalt til dette prosjektet. Vi ønsket innspill på hva som skal til for at Molde blir en tryggere sykkelby, og vi har nå fått inn mange innspill som vil bli vurdert og tatt med videre i arbeidet. Innspillene ble kategorisert under temaene snarveger, sykkelparkering, sykkeltraséer, trafikkfarlige områder og andre forslag.
Majoriteten av innspillene kom under trafikkfarlige områder og sykkeltraséer. De trafikkfarlige områdene ble godt merket i et digitalt kart, og er sett på sammen med fagpersoner for å få innsikt i de aktuelle områdene og om det er eventuelle planer for utbedring.
Når det gjelder innspillene som kom rundt sykkelparkering så er vi med på å utarbeide en søknad for bedre og tryggere sykkelparkering på ungdomskolene Bergmo og Bekkevoll. Generelt sett har det skjedd mye rundt sykkelparkering de siste årene.
Les mer om sykkelparkering i Molde kommune
Innspillene som omhandlet trafikkfarlige områder og sykkeltraseer var mange. De fleste innspillene her gikk på større investeringsprosjekter som tas med inn i det videre arbeidet. Per tiden er det ikke finansering til større investeringsprosjekt som sykkeltraséer fra Julneset til Årø. Til tross for dette så er dette viktige innspill som kommunen tar til etterretning.
Flere av innspillene gikk på sentrumsområdet. Her har Molde kommune gått til anskaffelse av en mobilitetsstrategi for Molde sentrum som gjøres mulig gjennom midler fra støtteordningen «Byen som regional motor». Målet med mobilitetsstrategien er at den skal gi oss en oversikt over Molde sentrums (definert som området Seilet - Molde videregående skole - ferjekaia) helhetlige infrastruktur som ser sammenhengen og gjør området tilgjengelig for alle trafikantgrupper innenfor dagens vegareal. Den skal også bidra til økt trygghet og attraktivitet for alle brukere og aktører, for å sørge for et aktivt Molde sentrum. COWI er leverandører av strategien og den skal ferdigstilles innen desember 2024.
Det har blitt gjort mye arbeid rundt snarveier i Molde kommune. Vet du om noen snarveier som ikke er merket, så vil vi gjerne ha informasjon om dette.
Les mer om snarveisatsingen vår
Les mer om dette åpne møtet i Trygg sykkel-prosjektet her
Innovasjonscamp
I februar/mars var Trygg sykkel en av oppgavene i årets innovasjonscamp med 9. klasse. Kommunefinalen var på Scandic Seilet 15. mars.
Planlagte aktiviteter
Trygg sykkel årshjul
Årshjulet er et verktøy som er skreddersydd for å aktører og innbyggere tettere sammen. Da dette er et årshjul og ikke en kalender, kan det forekomme endringer i tidspunkt på arrangement som er lagt lengre frem i tid.
Har du noe som må inn i årshjulet? Ta kontakt med Anne Bondal.
Se også
Trygg sykkel er ett av fem tiltak i prosjektet Fremtidens mobilitet. De andre tiltakene er:
Deling av vegareal
Vare- og tjenestelevering
Strategi for grønnere arbeidsreiser
Mobilitetsstrategi for Molde sentrum
Podkast om trygg ferdsel i trafikken
Som en del av programmet under markeringen av Europeisk mobilitetsuke ble det spilt inn en episode av Smart Molde-podden på InnbyggerLaben Innom med publikum. Samtaletemaet var: Hva skal til for at alle kan ferdes trygt i trafikken? I denne episoden tar Anne Bondal en prat med ordfører Trygve Grydeland, Per Gjerde fra Trygg Trafikk, og Kjellbjørn Riise Johansen fra politiet.
Nyhetssaker
Politiet bekymret for unges sykkelatferd: bruk refleks!
Mange visste faktisk ikke at det var ulovlig
Slår elsykkel-alarm: – Vi er ute i gatene og ser galskapen