Den nye løsningen for trafikktelling er basert på videoopptak og automatisert dataanalyse via maskinlæring.
– For å få til dette vil vi montere et kamera på taket av en bygning, eller på toppen av en lyktestolpe, som filmer et offentlig rom fra avstand ca. 2-3 timer om gangen, forklarer digitaliseringsrådgiver i ROR-IKT, Sindre Naas.
Området på bildet som strekker seg fra Rådhusplassen og ned til sjøfronten er ett av de tre områdene hvor det skal gjøres videoopptak til trafikkanalyse.Opptakene behandles deretter i en datamodell for anonyme trafikkdata før de slettes. Trafikkdataene vil kunne vise antallet av de ulike trafikantgruppene og hvordan de beveger seg i byrommet.
Tid og sted for videoopptakene er:
- tirsdag 26. november på Rutebilholdeplassen
- onsdag 27. november fra Rådhusplassen og ned til sjøfronten
- torsdag 28. november på Gørvellplassen
Tidsrommene for opptakene er kl. 07.00-09.00 og 13.30.16.00 på de aktuelle dagene.
Det vil bli plassert ut infoskriv i de aktuelle områdene med varsel når det gjøres opptak.
Personopplysninger behandles på grunnlag av personvernforordningen (GDPR) artikkel 6, 1e med formål knyttet til en statistisk oppgave i allmennhetens interesse.
Hvorfor gjør vi dette?
I samarbeid med konsulentfirmaet COWI gjennomføres det ulike trafikktellinger på sentrale punkter for å få et mer nøyaktig bilde av trafikkflyten for alle trafikanter som fotgjengere, syklister, bilister og busser. Målet er mer trygghet og trafikksikkerhet for alle i et attraktivt og levende sentrum for alle og et godt sentrumsmiljø. Molde kommune samarbeider med en rekke aktører om en mobilitetsstrategi for Molde sentrum, og innhenting av trafikkdata er en del av kunnskapsgrunnlaget.
Les mer om arbeidet med mobilitetsstrategien
Spørsmål og svar
Hvorfor er det nødvendig å gjøre opptak i stedet for å telle trafikken på andre måter?
– Med maskinlæring har datamaskiner blitt effektive til å registrere et stort antall trafikanter samtidig og skille de i mange trafikantgrupper. En får ikke oppnådd det samme resultatet med dagens radar- eller IR-teknologi, og det er tidsbesparende sammenlignet med manuelle tellinger, forklarer Sindre Naas.
Hva skal Molde kommune bruke disse opptakene til?
– Kommunen overfører opptakene til analysemodellen for å motta anonyme statistikker om hvordan trafikantgrupper bruker byrommet. Kommunen har ikke lov til å bruke opptakene til nye formål som ikke er forenlig med det opprinnelige formålet. Videobehandlingen tar opp mot en times tid før alle de originale opptakene slettes, sier Naas. Du har rett til å kreve sletting av delopptak hvor du blir registrert, du har rett til innsyn i hvordan opptakene brukes og rett til å klage til Datatilsynet.
Har du spørsmål eller innspill?
Hvis du har spørsmål eller innspill kan du ta kontakt med en av disse kontaktpersonene:
Behandlingsansvarlig: digitaliseringsrådgiver i ROR-IKT, Sindre Naas
Prosjektleder: innovasjon- og endringsguide i Molde kommune, Mette Holand
Personvernombud: rådgiver personvern IKAMR, Henrik Syversen
Slik kan trafikkdataene se ut når de er ferdig analysert. Hver farge representerer en trafikantgruppe. Foto: Skjermbilde fra analyseverktøyet GoodVision.