Stort engasjement
– Prosjektet har skapt stort engasjement. Ikke bare om å bevege seg mer, men også felleskapet og de gode samtalene. Solgården vekker gode minner for mange som har vært på ferie der tidligere og får frem gode samtaler, sier avdelingsleder Rita Ræstadholm.
Det har vært daglige felles gåturer hvor brukerne har fått utdelt skritteller som de fester i håndleddet, slik at hvert skritt teller. De ansatte på dagsenteret legger opp en destinasjon for dagen, og underveis har de mange ulike aktiviteter ut ifra hvilket land og sted de har passert.
Eksempelvis på turen over med Danskebåten var det laget bar hvor de kunne bestille alkoholfrie drinker og sette seg i godstolen med bølger som bakgrunnslyd mens «båten» gikk over havet. Ved ankomst til Solgården hadde de ansatte ordnet en hotellobby hvor deltakerne måtte sjekke inn med hjemmelagde pass for anledningen, og fikk utdelt nøkkelkort og all inklusiv-armbånd for oppholdet på «Solgården».
– Vi er opptatt av de skal få følelse av å være der. De ansatte er fantastiske og stiller opp som både teaterskuespillere, dansere og hotellresepsjonister. Dette har skapt mange morsomme opplevelser og stunder, både for brukerne og de ansatte, sier Ræstadholm.
Alle bidrar med skritt
Fysisk aktivitet er et svært viktig forebyggende tiltak, og en stor del av prosjektet handler om å være i bevegelse uten at brukerne tenker at de er det. Alle bidrar med skritt, både de som går langt og kort. Hver morgen tar de med glede på seg skrittelleren, og mange har interne konkurranser om å gå flest skritt.
– Vi ser at det gjør de mer motiverte for å gå hver dag og at det har en effekt på folkehelsa. Et godt eksempel er en av deltakerne som tidligere ofte brukte rullestol, men er nå ute og går tusenvis av skritt, sier Ræstadholm.
Se bilder fra turen: