Samarbeid om utvikling av Molde sentrum - Bylivsstrategi

Hva skal vi gjøre?

I prosjektet «Samarbeid om utvikling av Molde sentrum» vil vi samskape en strategi med ulike samfunnsaktører for en bærekraftig utvikling av Molde sentrum. Vi har identifisert behovet for en helhetlig strategi som kan gi retning for bærekraftig utvikling. 

Underveis i strategiarbeidet vil vi realisere mindre prosjekter og teste ut ulike virkemidler for å skape mer aktivitet og liv i sentrum. Vi henter inspirasjon fra lignende prosjekter i Ørsta, Tønsberg og Trondheim. 

Vi vil legge stor vekt på medvirkning. Strategien skal være kunnskapsbasert og utvikles sammen med innbyggerne, lag og organisasjoner, offentlige aktører, akademia og næringslivet. Barn, unge og studenter skal inkluderes i arbeidet. 

Hvorfor satser vi på prosjektet?

Vi har fått mange innspill fra innbyggere, sentrumsforeningen, gårdeiere, lag og organisasjoner, Høgskolen i Molde med flere, som ønsker et mer attraktivt, levende, inkluderende og bærekraftig sentrum. Tilbakemeldinger peker på utfordringer med sykling gjennom sentrum, fremkommelighet for gående og personer med nedsatt funksjonsevne om vinteren, og ulike syn på parkeringsløsninger og bruk av gateareal. Det er behov for en felles løsning som kan lande noen av disse diskusjonene. Dette er også med på å nå målene i Kommuneplanens samfunnsdel, samtidig som arbeidet vil kobles til det som kommer i Kommuneplanens arealdel. 

Hvem er med?

Molde kommune ved Smart Molde har fått midler til prosjektet fra Møre og Romsdal fylkeskommunes program «Byen som regional motor».  I tillegg til Molde kommune er representanter fra Molde Sentrum, Høgskolen i Molde, Molde og Romsdal havn IKS og Møre og Romsdals fylkeskommune med i styrings- og prosjektgruppen. 

Åtte personer står oppstilt foran et stort kart over Molde sentrum. Foto - Klikk for stort bildeF.v. Bente Kjøll, Hege-Beate Skjølberg, Trygve Grydeland (alle tre Molde kommune), (Møre og Romsdal fylkeskommune), Lisa Hansson (Høgskolen i Molde), Roar Moen (Molde kommune), Emil Hollingen (Molde Sentrum) og Mette Holand (Molde kommune).

Hva skjer fremover? 

Det skal samskapes en overordnet bylivsstrategi med underliggende strategier for mobilitet, byrom, parkering, logistikk og samhandling. 

  • COWI utarbeider og leverer en mobilitetsstrategi i desember 2024 
  • Sentrumsregnskap for 2023-2024 utgis i mai 2025 i samarbeid med Molde Sentrum AS 
  • Testing av tiltak i byen 2025-2026 

Gjennomførte aktiviteter

Det er allerede gjennomført flere tiltak og aktiviteter knyttet til prosjektet med utvikling av Molde sentrum. 

Her ser du noen av aktivitetene som er gjort i arbeidet med mobilitetsstrategien. 

 

Spørreundersøkelse om hvordan Molde sentrum oppleves og brukes

Den 20. og 21. august sendte Transportøkonomisk institutt (TØI) ut en spørreundersøkelse i forbindelse med prosjektet “Samarbeid for utvikling av Molde sentrum”. Vi ønsket å høre innbyggernes mening om hvordan Molde sentrum oppleves og brukes. Innspillene som kom inn er avgjørende for å skape verdifulle endringer i byen. 

Les mer om spørreundersøkelsen

20.08.2024 00.00

Møter og intervjuer

21. - 22. august var COWI i Molde for å observere, møte aktuelle aktører og intervjue folk på gata. 

 

22.08.2024 00.00

Workshop på InnbyggerLaben Innom

10. september ble det gjennomført en workshop med COWI. 

10.09.2024 00.00

Styringsgruppemøte 2, Samarbeid for utvikling av Molde Sentrum

På agendaen var resultat fra Transportøkonomisk institutt (TØI) sin spørreundersøkelse, arbeidet med mobilitetsstrategi for Molde sentrum og sentrumsregnskap. Vi planlegger også hva som skal prioriteres til neste møte.

07.10.2024 09.19

Erfaringsutveksling mellom Molde og Ålesund kommune

Møte på Teams med representanter fra Molde og Ålesund kommune, som utvekslet erfaringer og kunnskap relatert til byutvikling og gjennomføring.

10.10.2024 09.57

Workshop på InnbyggerLaben Innom

15. oktober ble workshop 2 med COWI gjennomført. 

 

15.10.2024 00.00

Erfaringsutveksling med Norsk Sentrumsutvikling

Møte med Kristin Gustavsen fra Norsk sentrumsutvikling som har mange års erfaring med samarbeid mellom næringsliv og kommune. Her får vi høre om erfaringer, suksesshistorier og utfordringer fra Stavanger.  

06.11.2024 10.04

Bruken og opplevelsen av Molde sentrum

Rapporten fra spørreundersøkelsen som ble sendt ut i august er nå klar. Rapporten fra TØI inneholder presentasjon av svar fra spørreundersøkelsen og sammenligninger med fire andre byer. 

Les mer og se hele rapporten på TØI sine nettsider

14.11.2024 00.00

Styringsgruppemøte 3, Samarbeid for utvikling av Molde sentrum

På agendaen var status og fremdriftsplan på arbeidet med bylivs- og mobilitetsstrategi,  plan for kommunikasjon og rapportering. Vi tar imot innspill og planlegger videre prosjektarbeid og hva som skal prioriteres til neste møte.

22.11.2024 09.35

Sykkelparkering

Det er plassert ut fire sykkelparkeringsbokser i Molde sentrum som totalt rommer seksten sykler. Med disse kan du nå parkere sykkelen din trygt og tørt i Molde sentrum gratis. Ved å bruke en app får du tilgang til å parkere sykkelen din i en av sykkelparkeringsboksene. 

Les mer om sykkelparkeringsboksene her 

Byverter

I år startet vi med byverter i Molde sentrum. Byvertene er ungdommer som i sommer var i byen ved ankomst av cruiseskip, og som var tilgjengelige for spørsmål fra turistene. De gikk med blå vester som det sto «Ask me» på. 

Bylivstelling 2023 og 2024

Vi har gjennomført en bylivstelling i 2023 og en i 2024. Det ble engasjert elever ved Molde videregående skole og studenter fra HiMolde for å gjennomføre bylivstellingene, som går ut på å måle hvor det er aktivitet i byen. Der telte vi forbipasserende, syklende, folk på torget, lekeplasser og lignende. Dette gjorde vi for å kunne ta bedre avgjørelser på hvor og hvorfor vi skal gjøre tiltak og endringer.