Hva går prosjektet ut på?
Bærekraftige matsystem er sentralt for å nå FNs bærekraftsmål. Det er viktig at alle aktørene i de ulike leddene i matsystemet møtes; matprodusenter, grossister og forbrukere. Et bærekraftig matsystem leverer matsikkerhet og ernæring til alle på en slik måte at det økonomiske, sosiale og miljømessige grunnlaget for matsikkerhet og ernæring for framtidige generasjoner opprettholdes (Landbruks- og matdepartementet).
Formålet med prosjektet er å bidra til kunnskapsheving og bevisstgjøring rundt bærekraftige matsystemer. Dette prosjektet er en del av Smart Molde-prosjektet «Sirkulærøkonomi i praksis».
Les rapport utarbeidet av Landbruks og matdepartementet «Bærekraft i det norske matsystemet - Nasjonal dialog og innspill»
Les mer om prosjektet «Sirkulærøkonomi i praksis»
Gjennomførte aktiviteter og veien videre
Åpent møte om økologisk og bærekraftig matproduksjon
Foredragsholdere: Anne Katrine Jensen, Inger-Lise Ingdal, Rose Bergslid, Unni Støbet Lande, Bård Watn og Mads PålsrudTirsdag 12. desember 2023 ble det arrangert et åpent møte om økologisk mat og hvordan kan vi utnytte ressurser på en mer bærekraftig måte her i Møre og Romsdal.
Vi fikk besøk av Rose Bergslid fra Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og Unni Støbet Lande fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) på Tingvoll gard som holdt innlegg om bærekraftig bruk av lokale ressurser som finnes i fylket. Anne Katrine Jensen er en lokal representant av Økologisk Norge og fortalte om organisasjonen og kom sammen med inspirasjonsbonde fra Ingdal Øvre gård i Sør Trøndelag. Inger-Lise Ingdal er bonde og delte sin erfaring om hvordan det er i praksis å tilrettelegge til økologisk produksjon på egen gård. Til slutt delte Bård Watn og Mads Pålsrud fra Haugneset Gård sin egen historie om å flytte fra en stor by til å starte drift av en andelslandsgård.
Etter foredragene var det mye refleksjon og engasjement blant deltakerne. Arrangementet bidro til kunnskapsbygging og samtidig skapte en arena for å bli kjent med andre
Seminaret «Bynært Landbruk og Lokalmatens Potensial: Verdiskaping i Møre og Romsdal»
Torsdag 28. september 2023 ble seminaret «Bynært Landbruk og Lokalmatens Potensial: Verdiskaping i Møre og Romsdal» arrangert i regi av Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK).
Åpent møte om lokalprodusert mat
Åpent møte om lokalprodusert mat på InnomOnsdag 27. september 2023 ble det arrangert et åpent møte om lokalprodusert mat på InnbyggerLaben Innom. Møtet ble arrangert sammen med Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og ønsket var å dele kunnskap om lokalprodusert mat og hvilke muligheter som fins i Møre og Romsdal.
Gjennom det åpne møtet ønsket vi å:
• Finne ut hvilke utfordringer og muligheter som finnes i regionen
• Finne ut hvilken rolle lokal matproduksjon har for bærekraftig utvikling
• Ta imot innspill fra innbyggere, bønder og andre organisasjoner
Se også
Smart Molde har en egen podkast og i den ene episoden er temaet lokalmaten i Møre og Romsdal, hvilke muligheter og utfordringer finnes for de som vil selge eller kjøpe lokalprodusert mat i Møre og Romsdal. I denne episoden tar Maren Fuglset Heggdal en prat med Marie Teigland fra Statsforvalteren, som også er lokalmatprodusent, Anniken Fure Stensrud fra NORSØK og Olena Klymenko fra Smart Molde.
Lytt til hele podkasten fra Smart Molde på Spotify
Lytt til hele podkasten fra Smart Molde på Apple Podcasts
Lytt til hele podkasten fra Smart Molde på Acast