Alle måltider serveres i barnehagen, frokost, lunsj og fruktmåltid. Vi legger opp til samlende fellesmåltider, både ute på tur og inne på avdelingene.
Barna får alle måltidene i barnehagen, og trenger ikke å ha med mat hjemmefra.
Vi følger helsedirektoratets anbefalinger for mat og måltider i barnehagen. Les mer om mat og måltider i barnehagen på Helsedirektoratet.no
Barn våre har disse måltidene i barnehagen:
- Frokost: 8.15-8.45
- Lunsj små: 10.30-11.30
- Lunsj store: 11.30-12.30
- Frukt/ mellommåltid: 14.30
Vi mener at alle måltider er en god pedagogisk arena. Ved måltidene snakker vi sammen, lærer sosial kompetanse, venter på tur, må velge hva man vil spise, tar på og av bordet, lærer å smake på nye ting og lærer at noe liker man godt mens andre ting liker man ikke like godt. Vi er i tillegg opptatt av at barna skal spise opp det de forsyner seg med, altså minst mulig matsvinn.
Hvorfor er måltidene i barnehagen så viktige pedagogiske arenaer:
- Medvirkning og valg:
Fra å velge hva de skal spise til å dekke bordet og rydde etter seg, som gir en følelse av mestring og ansvar. - Språk og samspill:
Rundt bordet snakker vi om matvarens navn, om kosthold og helse, men ikke minst snakker vi med hverandre. Vi må vente på tur og vi må lære å ikke snakke i munnen på hverandre - Sanseopplevelse:
Mat er så mye mer enn næring. Det er smak, farger, lukt og former. Det er gøy og lærerikt. - Matematikk og kreativitet:
Mat kan være matte i praksis. Vi teller, sorterer og veier. - Hygiene:
Håndvask før måltidet er viktig. Ved måltidene lærer vi å bruke gaffel, kniv å skje på rett måte slik at vi sikrer god hygiene.
Vi er en "5 om dagen- barnehage".
Det vil si at vi forplikter oss til å servere frukt og grønnsaker til alle måltider.
Hatlelia barnehage følger helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. For å sikre best mulig kvalitet på mattilbudet i vår barnehage har vi ansatt en kokk og er en “5 om dagen barnehage.”
Hva betyr det i vår barnehage:
- Barna får frukt og grønnsaker til alle måltider.
- Vi lager mat av mest mulig rene produkter.
- Vi lager mat med lite bruk av salt og sukker.
- Vi bruker linser og andre belgfrukter i maten vår.
- Vi prøver så langt det lar seg gjøre å finne alternative pålegg med lite salt.
- Varmmat tre ganger i uka.
- Nybakte sunne rundstykker hver torsdag.
Markere festdager
Nissefest:
- Risengrynsgrøt med noe sukker/kanel. Helst brukes frukt, rosiner med kanel og litt smør. Et barn per storbarnsavdeling finner en rosin i grøten (ikke mandel) og får en liten nissefigur i premie.
- Nisseposen: inneholder mandarin og en liten sjokolade. De setter frem litt kaker som er bakt av barna selv.
- Saft.
Fargefest/ karneval:
- Pølser med brød og slå sekken.
- Barna på storbarnsavdeling får en pakke gomp hver. Småbarn har rosinboks.
Fastelaven:
- Boller med litt krem/syltetøy eller annet pålegg barna vil ha.
Bursdager:
- Fokus på barnet. Barnet skal velge aktivitet, samling. De får en bursdagskrone og man synger for barnet.
- Ingen spesiell mat.
Påske:
- Jakten på påskeegget. Inneholder potetskruer, en pakke per avdeling.
- Påskelunsj for barna med buffet. Egg i flere varianter, melon og grønnsaker til ferske rundstykker bakt av kokken.
Foreldrekaffe:
- En pakke kjeks per avdeling.
- Hovedfokus på frukt og grønnsaker. Gjerne lage noe sammen med barna, for eksempel fruktsalat i kopper, sunne vafler mm.
- Saft/vann og kaffe/te.
17 mai feiring:
- Pølse med brød og russen kan komme med en liten fruktis til hvert barn.
Sommerfest:
- Foreldrene bestemmer, dette er deres fest.
- Tradisjonen er at noen har med seg kaker, boller og fruktfat.
- Barnehagen kjøper inn pølse med brød som foreldrerådet lager til festen.
- Kaffe/ te og saft/ vann.
Om sommeren når det er veldig varmt er det lov med en liten saftis for å kjøle seg ned.
Vi lager noen fredager havrevafler som spises sammen med frukten.
I vår barnehage belønnes ikke barn med mat eller godterier.
I vår barnehage skal belønning være pedagogisk aktivitet, omsorg og relasjon.
Vi lager og spiser mye mat utendørs.