Molde kommunes kunstsamling

Gjennom årenes løp har Molde kommune opparbeidet seg en stor kunstsamling. En del av kunsten har avdelingene kjøpt selv, men mye har de også fått i gave.

Den største bidragsyteren på giversiden er Molde kunstforening som i 2015 ga store deler av sin samling til Molde kommune. Disse verkene befinner seg i dag på rådhuset, i rådsalen og i lokalene til Molde kulturskole. Verkslisten omfatter ellers både billedkunst, skulpturer, integrert kunst og utendørs kunst. 

De mest synlige verkene er skulpturene som er plassert i sentrum, som «Rosepiken» på rådhusplassen, og «Togetherness» på torget. Vi ønsker at publikum får tilgang til å se flere av verkene, og har derfor satt sammen denne digitale kunstutstillingen hvor vi presenterer noen sentrale kunstnere og et utvalg av deres verk. 

Klikk på navnet til kunstneren for å se mer.

Se også den digitale historien om kunstutstillingen

Anne Kathrine Dolven

Anne Kathrine Dolven (f. 1953) er utdannet i Paris og ved Statens kunstakademi. Hun er professor ved Kunsthøyskolen i Oslo. Dolven arbeider med ulike uttrykk, så som lyd, film, performance og installasjon. Hun stiller ut mye internasjonalt, og er en av våre anerkjente samtidskunstnere.

Andreas Sylthe

Andreas Sylthe (1865-1940) var skredder av yrke, og bodde i Molde. Han malte i en naturalistisk stil, og var en produktiv kunstner der bymotiv og det nære landskapet står sentralt. Hans bilder har siden blitt viktig dokumentasjon over det gamle Molde.

Arne Nøst

Arne Nøst (f.1962) er utdannet fra Kunstakademiene i Trondheim og Oslo, og nådde et stort publikum gjennom sine tegninger i Dagbladet. Han er en prisbelønnet scenograf, som det siste 10året har arbeidet som teatersjef ved henholdsvis Rogaland teater og Riksteatret. Nøst er oppvokst i Molde.

Aslaug Bryhn

Aslaug Bryhn (1927-2007) vokste opp i en kunst og musikkinteressert familie i Fræna, og hadde i mange år sitt liv og virke i Molde. Som kunstner var hun autodidakt, og arbeidet med applikerte tepper i ulike formater både figurativt og abstrakt. Bryhn var en stilsikker kolorist, og hennes arbeider henger i utallige institusjoner og offentlige bygg.

Atle Færøy

Atle Færøy (1932-2018)  hadde sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, og bodde og arbeidet i Fræna i flere tiår. Han arbeidet med maleri og grafikk i et minimalistisk abstrakt formspråk, og hadde flere større offentlige utsmykningsoppdrag. Han er også innkjøpt av sentrale offentlige kunstinstitusjoner.

Axel Revold

Axel Revold (1887-1962) var elev av Henri Matisse i Paris, og studerte senere freskoteknikk i samme by. Som mangeårig professor ved Statens kunstakademi påvirket han mange av datidens yngre malere. Han laget flere monumentale utsmykninger, i bl.a. Oslo Rådhus og Universitetsbiblioteket.

Bjørnsons dødsmaske

Tradisjonen med avstøpninger av den dødes ansikt går helt tilbake til førkristen tid. Fra renessansen ble det vanlig å lage slike avstøpninger av kjente eller velstående personer. Her hjemme finner vi dødsmasker av bl.a. Henrik Wergeland, Camilla Collett og Edvard Munch

Boge Berg

Boge Berg (f.1944) arbeider med skulptur, maleri og grafikk. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo, og har utført monumentale skulpturer og offentlige utsmykninger som varierer fra det abstraherte til det naturalistiske i ekspressiv stil. Han har hatt store utstillinger både i Norge og internasjonalt.

Gertrud Hals

Gertrud Hals (f.1948) har sin utdannelse fra Statens lærerskole i forming i Notodden og Oslo, og arbeider med ulike materialer. Hun er innkjøpt av, og har stilt ut, ved en rekke internasjonale prestisjefylte kunstinstitusjoner. Hun er også representert i flere internasjonale samlinger. Hals bor og arbeider i Molde.

Gunnar Haukebø

Gunnar Haukebø (1909-1993) var født i Molde, og hadde store deler av sitt virke her. Utdannet ved Statens kunstakademi. Han var først og fremst en strålende kolorist som malte landskap, interiørbilder og figurbilder i en lettere abstrahert forenklet form.

Hans Fredrik Gude

Hans Fredrik Gude (1825-1903) er en av våre sentrale malere innen nasjonalromantikken. Spesielt kjent for sine landskapsmalerier og sine marine landskap. Han var utdannet i Düsseldorf, der han senere ble professor. Her hjemme regnes hans maleri Brudeferden i Hardanger som han malte sammen med Adolph Tidemand som en av våre store nasjonalskatter.

Hjalmar Hansen

Hjalmar Hansen (1911-1973) var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og Kunstakademiet i København. Han utførte en rekke offentlige arbeider, flere her i Molde, bl.a. Bjørnsonmonumentet, og bysten av Nini Roll Anker i Kinoparken. Hansen arbeidet hovedsakelig i et realistisk formspråk.

Ine Harrang

Ine Harrang (f.1960) er utdannet ved Edinburgh College of Art og Kunstakademiet i Praha. Hun arbeider i hovedsak med prosjektbaserte installasjoner, og mottok i 2017 Statens 10årige arbeidsstipend. Harrang bor og arbeider i Molde.

Jacob Dahlgren

Jacob Dahlgren (f.1970) har sin utdannelse fra The Royal Institute of Fine Art Stockholm, der han også bor og arbeider. Hans arbeider har vært utstilt ved prestisjefylte internasjonale kunstinstitusjoner, og er preget av et abstrakt, lekent formuttrykk, ofte i sterke farger.

Jakob Weidemann

Jakob Weidemann (1923-2001), utdannet ved Statens kunstakademi, hadde en unik posisjon i norsk kunstliv. Han var en foregangsmann for det abstrakte maleriet, og arbeidet i en lyrisk ekspressiv stil med naturen som utgangspunkt. Weideman utførte en rekke store utsmykningsoppdrag, og er representert i alle sentrale samlinger i Norge.

Jan Radlgruber

Jan Radlgruber (1940-2021) var utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademiet. Han underviste senere begge steder gjennom en årrekke. Hans er spesielt kjent for sine tegninger, og arbeidet hovedsakelig innenfor en ekspressiv abstrakt stil.

Joan Miró

Joan Miró (1893-1983) var en spansk surrealistisk maler og skulptør, og en av modernismens fremste frontfigurer. Han var utdannet i Barcelona, og bodde lenge i Paris, der han var et sentralt medlem av Dada-gruppen.

Jon Arne Mogstad

Jon Arne Mogstad (f. 1950)er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Han arbeider med maleri i store formater, har utført en rekke større utsmykninger, og har en utstrakt utstillingsvirksomhet bak seg. Han har vært professor i maleri ved Kunstakademiet i Trondheim og Kunsthøyskolen i Bergen.

Kirsti Bjerkvik

Kirsti Bjerkvik (f.1947) arbeider hovedsakelig med maleri, der stilleben og interiører utgjør det meste av hennes kunstneriske praksis. Hennes malerier er lettere abstrahert i uttrykket, og preges av lagvis oppbygging som skaper lys og luft i billedflaten. Hun bor og arbeider i Molde.

Kjell Nupen

Kjell Nupen (1955-2014) var utdannet ved Statens kunstakademi og ved akademiet i Düsseldorf. Han er innkjøpt av en rekke sentrale kunstinstitusjoner i ut og innland, og har utført betydelige utsmykningsoppdrag. Han er primært kjent som maler og grafiker, der tegn og symboler i en dempet koloritt dominert av blåtoner dominerer.

Kjell Torriset

Kjell Torriset (f.1950) er utdannet ved Statens kunstakademi og St. Martin i London. Han arbeider med maleri og grafikk der forenklede symboler og sammensatte flater danner klare komposisjoner. Han er en av våre sentrale samtidskunstnere, og er representert i alle større samlinger i Norge, og har utført en rekke større utsmykninger.

Kaare Espolin Johnson

Kaare Espolin Johnson (1907-1994). Utdannet fra Statens kunstakademi. Han er rikt representert i Nasjonalmuseet, og var en folkekjær kunstner som spesielt er kjent for sine motiver fra Nord-Norge der naturkreftene står sentralt. Han arbeidet hovedsakelig med litografi i svart/hvitt.

Lars Christian Istad

Lars Christian Istad (f.1934) er autodidakt som billedkunstner. Han er mest kjent for sine tresnittarbeider i klare, sterke farger der sjø, fjell og naturen står i sentrum. Istad bor og arbeider i Molde.

Lars Fiske

Lars Fiske (f.1966) er en prisbelønt tegneserieskaper og illustratør med utdannelse fra Kunstfack i Stockholm. Han arbeider i en særpreget og stilisert stil der størrelsesforhold og perspektiv er forvrengt. Hans tegneserier er oversatt til mange språk og har høstet stor annerkjennelse.

Marc Chagall

Marc Chagall (1887-1985) er en av historiens store malere. Han var russisk av jødisk herkomst, utdannet i St Petersburg, men hadde sitt kunstneriske virke i Frankrike. Chagall malte i en lyrisk ekspresjonistisk stil med surrealistiske overtoner. Visjoner og drømmer malt i fargesterke valører gjør hans særegne arbeider lett gjenkjennbare.

Marianne Heske

Marianne Heske (f.1946) er utdannet i Paris, London og Nederland. Hun regnes som en pioner innen konseptkunst i Norge, og er internasjonalt anerkjent for sine installasjoner og sine videobilder. Hun er representert i flere norske og internasjonale kunstinstitusjoner.

Martin Due

Martin Due (f.1955) er utdannet både som billedkunstner og som musiker. Han arbeider med grafikk der landskapet står i fokus. Han har deltatt på utstillinger i inn og utland, og er representert i flere samlinger. Due bor og arbeider i Molde. 

Nina Due

Nina Due (f.1948) er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Hun er både billedhugger og grafiker, og er en kjent og markant norsk kunstner med stor utstillingsaktivitet, og har utført en rekke offentlige arbeider.

Olav Mosebekk

Olav Mosebekk (1910-2001) var en kjent maler, tegner og illustratør. Han var utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Mosebekk arbeidet i en forenklet impresjonistisk stil, gjerne med kvinner og barn som motiv. Hans tegninger er godt kjent for mange gjennom utallige bokillustrasjoner.

Olav Strømme

Olav Strømme (1909-1978) hadde sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Han regnes som en pioner i utviklingen av det abstrakte maleri i Norge, og var en særpreget maler i den norske kunstfaunaen. Mest kjent for sine mange motiv av hav og fiske.

Oliver Sylthe

Oliver Sylthe (1905-1970) var født i Fræna, og flyttet til Molde etter mange år i Oslo. Han var utdannet fra kunstakademiet i København, og arbeidet med maleri og grafikk. Maleriene ble etter hvert preget av abstrakte komposisjoner, mens grafikken var av ulik figurativ art med symbolske overtoner.

Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973) er ansett som en av de største og mest innflytelsesrike kunstnere i det 19. århundre. Han var spansk, men hadde lenge sitt virke i Paris. Picasso arbeidet innenfor ulike medier, og hadde en unik evne til fornyelse og eksperimenteringsevne. Han var en av grunnleggerne av Kubismen. 

Per Jølting

Per Jølting (1920-1993) var en autodidakt dansk kunstner som flyttet tidlig til Molde, og hadde sitt kunstneriske virke her. Han arbeidet for det meste med linosnitt i små formater, der både byen og landskapet rundt var sentrale motiv.

Per Kleiva

Per Kleiva (1933-2017) var en markant samtidskunstner med sterkt samfunnsengasjement og med politisk brodd i mange av sine malerier og grafiske trykk. Hans kunst ligger innenfor popkunsten der formal presisjon står sentralt. Kleiva var utdannet ved Statens kunstakademi, og er representert i de fleste større kunstsamlinger.

Ragnhild Butenschøn

Ragnhild Butenschøn (1912-1992) var en av våre fremstående billedhuggere, utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Hun utførte flere større offentlige arbeider. Formalt var hennes arbeid utført i en ren stilisert form.  

Siv Bugge Vatne

Siv Bugge Vatne (f. 1975) vatne er utdannet fra Kunsthøyskolen i Oslo, og er oppvokst i Molde. Hun arbeider med skulptur, tegning og installasjoner der historiske kilder og vitenskap dannet bakteppet for hennes virke. Hun har utført en rekke utsmykninger, og har stilt ut ved en rekke gallerier og museer.

Snorre Kyllingmark

Snorre Kyllingmark (f.1948). Utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Han arbeider i et ekspressivt formspråk der tegn og forenklede figurer står sentralt. Kyllingmark er representert i de fleste større kunstsamlinger i Norge.

Ståle Kyllingstad

Ståle Kyllingstad (1903-1987) arbeidet som billedhugger, designer og glasskunstner, var utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, og hadde lengre studieopphold i Paris og USA. Han var lenge kunstnerisk leder ved Hadeland Glassverk, og kunstanmelder i Nationen. 

Susanne Skeide og Ellisif Hals

Susanne Skeide (f. 1982) og Ellisif Hals (f.1981) har begge sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo, og har ved siden av eget virke, arbeidet sammen siden 2006. Duoen har vist sine collagepregede installasjoner med bakgrunn i grafiske teknikker ved flere gallerier og museer i Norge og Sverige.

Thorstein Rittun

Thorstein Rittun (1929-2018) var en maler, grafiker og keramiker utdannet ved Statens kunstakademi. Han var kjent for sine fargerike bilder der livsglede og humor fant sin selvfølgelige plass. Har utført flere utsmykninger, de fleste i keramikk.

Ørnulf Opdahl

Ørnulf Opdahl (f.1944) er en av våre mest kjente samtidskunstnere. Kystlandskap er et sentralt gjennomgangstema der hav og himmel møtes i sterke ekspressive former. Han har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi, hvor han senere også var professor. Han arbeider hovedsakelig med maleri og grafikk.