Koronaviruset: Trenger du noen å snakke med?

Koronaviruset: Trenger du noen å snakke med?

Nå er vi i en krisesituasjon der de vanlige tilbudene holder stengt og dagliglivet endres drastisk. Vi blir tvunget til å tilbringe mye mer tid hver for oss og hjemme og det betyr at de som har det tøft fra før kan få det enda vanskeligere nå. Da er det viktig å vite at det er hjelp å få.

Til deg som er ung

Om du sliter med vonde tanker eller har det vanskelig hjemme, er det viktig at du snakker med noen du stoler på. Skolene er nå åpnet, men mange kan kjenne på en utrygghet allikevel..

Du kan ta kontakt med fagpersoner i skolehelsetjenesten og PPT. De har åpen telefon alle hverdager kl. 08.30-15.00. Både foreldre, barn og unge kan ringe om de har noe på hjertet og trenger noen å snakke med.

  • PPT: 96 09 22 55
  • Skolehelsetjenesten: 71 11 23 00

Helsesykepleiere på skolene kan kontaktes på telefon eller e-post. Noen jobber nå med andre helseoppgaver i tillegg til skolen, så de kan ha redusert treffetid ute på skolene. De ansatte i PPT er tilgjengelig på telefon eller e-post. Helsesykepleiere ute på skolen kan møtes etter avtale.

Generelle råd:

I en tid hvor kontakten med andre barn bør være noe begrenset – hvordan kan barn og familier da få gode dager?

Det kan være lurt å tenke, at dette er noe vi skal få til sammen og at vi kan komme langt med litt ekstra omtanke for og tålmodighet med hverandre. Det er viktig at vi forsøker å:

  • Opprettholde vanlig døgnrytme med søvn og måltider. 
  • Planlegge dagen – følg skolens dags/ukeplan.
  •  Fortsatt være nøye med hånd - og hostehygiene, og holde minst 1 meters avstand til andre rundt oss, både inne og ute. Holde deg hjemme hvis du er syk.

Å ha mer tid sammen i familien kan for mange være krevende. Det kan også være en tid med nye muligheter:
Kanskje man i familien kan ha idèmyldring med forslag til artige aktiviteter og plukke de ut som kan fungere bra? Det finnes også mange gode forslag på nett.

Man kan ha kontakt med venner via apper/ telefon/facetime og lignende. Man kan eventuelt møtes ute med flere venner. Viktig å huske på å ha minst 1 meters avstand.
 

Andre du kan snakke eller chatte med:

Ringevenn
Molde frivilligsentral har Ringevenner som kan kontakte deg. Ringevennen kan ringe deg og spørre hvordan du har det og dere kan snakke om det som opptar deg. Ønsker du en ringevenn? Ta kontakt med Molde frivilligsentral på telefon 97 08 12 06.

Molde domkirke menighet har tilbud om ringevenn. Ønsker du en ringevenn kan du ta kontakt med kirkekontoret på e-post eller telefon 71 11 14 70.

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Alarmtelefonen er et nødnummer for deg som er utsatt for vold, overgrep eller føler deg utrygg på andre måter. Du kan også ringe hvis du er bekymret for noen du kjenner. Telefonnummeret er 116 111 og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen. 

BaRsnakk
Et chattetilbud til deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Chatten er åpen fra mandag til onsdag fra 17.00-20.00 og du kan skrive anonymt om det som opptar deg. Tilbudet drives av den frivillige i organisasjonen Barn av rusmisbrukere. BaRsnakk

Kors på halsen
Et tilbud til deg under 18 år, bemannet av frivillige voksne fra Røde Kors. Du kan velge om du vil ringe, chatte, eller sende mail. Telefonen 800 333 21 er åpen fra mandag til fredag mellom 14.00-22.00. Du kan også snakke med andre på din alder på forumet. Kors på halsen

SnakkOmPsyken.no
Dette er Blå Kors sin chattetjeneste for deg mellom 9-19 år. Her kan du chatte om vanskelige tanker og følelser. Åpningstidene er mandag-torsdag fra 09.00-21.00, fredag fra 09.00-15.00, og søndag fra 15.00-21.00. SnakkOmPsyken.no

UngPrat.no
Samtaletjeneste til barn og unge mellom 13-24 år som trenger noen å prate med. Ungprat.no er åpent søndag – fredag 09:00-21:00. 

Til deg som er bekymret for et barn

Vi har hatt en spesiell situasjon nå som samfunnet har vært nedstengt. Nå åpnes det gradvis, men alle barna har fortsatt ikke samme kontakten med nettverket sitt i barnehager, skole og på fritidsaktiviteter. Trenger du råd og veiledning i den anledning? Her kan du henvende deg:

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Alarmtelefonen er det nasjonale nødnummeret for barn og unge. Voksne som er bekymret for et barn kan ringe alarmtelefonen. Telefonen er bemannet av fagpersonell og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen.
 
Voksne for Barn
Tilbyr en rådgivningstjeneste for deg med spørsmål om barn og unge hvor du kan sende inn spørsmål skriftlig og få svar fra en fagperson. Voksne for barn
 
Barnevernet.no
Barnevernsansatte er inkludert i gruppen samfunnskritisk personell under koronakrisen, for å sikre de mest utsatte barna. På barnevernet.no er det informasjon om barnevernvakter og barneverntjenester i alle kommuner og hvordan du melder din bekymring til barnevernet.

Til deg som har det vanskelig

Dette er en krevende tid for barn og voksne. Dersom du synes det er vanskelig å håndtere situasjonen, eller trenger hjelp for å være en god forelder, er det flere gode tilbud til deg. 
 
Bufdir.no
Hvordan få best mulig dager mens barnehager og skoler er stengt? Trygge råd til foreldre i korona-hverdagen (lenke til Bufdir.no).

Mental Helse hjelpetelefonen: 116 123
Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. De har også en chat på sidetmedord.no.
 
Kirkens SOS 
Her kan barn, ungdom og voksne ta kontakt for å snakke med noen enten på telefon, på melding eller chatte. Her kan man ta kontakt på tlf: 22 400 040 hele døgnet. SOS-chat er åpent hverdager kl. 18.30 – 22.30 og det er helt anonymt.
 
Foreldresupport 
Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Den drives av Mental Helse, og telefonnummeret er 116 123 (tast 2). 

Vold- og overgrepslinjen 116 006
En døgnåpen hjelpelinje for deg som opplever vold i nære relasjoner eller er bekymret for noen du kjenner. Tjenesten er anonym.  
 
Anonyme Alkoholikere (AA) 
Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme. Telefon: 911 77 770, åpent mandag – fredag (11.00 – 15.00 og 18.00 – 22.00), lørdag – søndag (18.00 – 22.00)