Koronatesting

Slik leser du prøvesvarene

Slik leser du prøvesvarene

Du finner prøvesvaret på koronatesten på helsenorge.no. Svarene kommer vanligvis i løpet av samme døgn, og du får varsel fra Helsenorge når svaret er klart. Vær klar over at du rutinemessig også blir testet for influensaviruset når du tar koronatesten. 

Fra 1. november 2021 får du tre svar når du tester deg for korona på teststasjonen på Nøisomhed. Mikrobiologen på Molde sjukehus sjekker også om du har influensa type A og B. Det gjør de med den samme prøven.

Derfor får du tre svar på helsenorge.no; Influensa A, Influensa B og SARS-Cov2 RNA (altså korona).

5 prøvesvar for barn og eldre

Noen blir også testet for RS-viruset og Metapneumovirus, Dette gjelder barn under 5 år og dem over 65 år som ved timebestilling haker av for at de har symptomer.

Disse analysene blir gjort etter at prøven er sjekket for korona og influensa, så det kan ta et par dager ekstra før du får svar på dette. Alle svar kommer til helsenorge.no.

Prøvene sorteres manuelt hos mikrobiologen, så det er en sjanse for at enkelte glipper. Hvis det går 2 dager og du ikke har fått svar på RS-prøven, ta kontakt på koronatesting@molde.kommune.no.

Les mer om RS-viruset.

Hold deg hjemme til du har svar

Tester du negativt på alle testene, vil svarene stort sett komme omtrent samtidig i helsenorge.no. Har du en positiv koronatest, kommer meldinga litt senere enn svaret på influensatestene. Dette er fordi mikrobiologen først varsler kommuneoverlegen før de varsler deg. Hold deg hjemme til du har fått svar på alle tre testene. 

Det kan være unntak her, så om du får svar kun på influensa, så betyr ikke det automatisk at koronatesten er positiv.

Tester du eller barnet ditt positivt for koronavirus, tar kommunen snarest kontakt med deg. Husk å ta telefonen om et ukjent nummer ringer.

Slik finner du prøvesvar

 

Skjermbilde som viser hvor du skal trykke for å finne svar på koronatesten - Klikk for stort bildeGå inn på helsenorge.no. Følg pilen

  1. Logg inn på helsenorge.no eller åpne helsenorge-appen på telefonen din.
  2. Klikk på "Se svar på koronatesten".
  3. Da kommer du til ei oversikt over de siste prøvesvarene dine. Merk deg at det er tre svar som kommer - og alle kommer ikke samtidig. 

Bildene under her viser hva du skal se etter. Det er den som heter SARS-Cov2 RNA som viser om du har korona, og det er den som avgjør om du fortsatt må være i isolasjon. Les råd og regler for deg som er smittet. 

Under "andre prøvesvar" står det Influensa A og B. Disse prøvesvarene kommer gjerne først. Har du influensa er du syk, men du trenger ikke å følge reglene for koronasmitte.

Får du beskjed om at "det kan være påvist antistoffer som tegn på at du har hatt koronavirus eller er vaksinert"?  Dette er feil. Du testes ikke for antistoffer når du tar koronatest. Systemleverandøren jobber med å utbedre feilen.

Skjermbilde av  svar på koronatest - Klikk for stort bilde 

Skjermbilde av  svar på koronatest - Klikk for stort bilde  

Hvis du ikke kan logge inn på helsenorge.no, kontakt fastlegen for å få prøvesvar.