Koronatesting

RS-viruset

RS-virus er en luftveisinfeksjon som vanligvis rammer i vintermånedene, og som barn og eldre kan bli svært syke av.

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytialvirus. Viruset er veldig smittsomt, og er den vanligste årsaken til lungebetennelse blant små barn.

Viruset gir hos de fleste forkjølelsessymptomer med hoste, tett og/eller rennende nese og eventuelt feber. 60-70 prosent av alle barn gjennomgår en RS-infeksjon i første leveår. Hos noen spedbarn og småbarn, særlig de under 2 år, kan imidlertid det som starter som en RS-forkjølelse etter noen dager trekke ned i lungene og gi bronkiolitt.

Også eldre og voksne med immunsykdommer kan bli svært syke av RS-viruset.

Test på teststasjonen

Alle som har symptomer på luftveissykdom bør teste seg for korona. I Molde testes nå de som er under 5 år og over 65 år også for RS-viruset med samme prøven.

Det blir bare testet for RS av de prøvene der dere har haket av for at barnet har symptomer når dere bestiller timen, så det er viktig å gjøre. Barnet skal kun testes hvis det faktisk har symptomer.

skjermbilde med pil som viser hvor du skal trykke for å hake av for at du har symptomer - Klikk for stort bildeHusk å hake av for at du har symptomer, når barnet skal testes for RS. Barnet skal ikke testes uten at det har symptomer.

RS-analysen blir gjort etter at prøven er sjekket for korona og influensa, så det kan ta et par dager ekstra før du får svar på dette. Alle svar kommer til helsenorge.no.

Prøvene sorteres manuelt hos mikrobiologen. Hvis det går 2 dager etter test og du ikke har fått svar på RS-prøven, ta kontakt på koronatesting@molde.kommune.no.

Når kan barnet i barnehagen?

Noen med RS-viruset kan være smittsomme i 3-8 dager etter at de fikk symptomer. Det er ikke regler for nærkontakter, karantene og testing som ved korona.

Når barnet er i fin form igjen, og ikke lenger har den "fuktige hosten", kan det i barnehagen igjen.

Voksne får også RS-viruset og er smittsomme.  I motsetning til de minste barna, er det uvanlig at voksne (under 65 år) utvikler alvorlige symptomer som bronkiolitt og lungebetennelse.

Forebygge RS-virusinfeksjon

Her er Folkehelseinstituttets råd til foreldre for å minske smitterisikoen ved RS-virus:

• Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også ved negativ koronatest. Dette kan minske smittespredning til andre barn, uansett virus. Man mest smittsom i starten.

• De som har små barn under 2 år, bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer – det er et godt råd også når det ikke er virussesong.

• I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas.

• Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen før de hilser på spedbarn i familien.

• Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon når man er mest smittsom.

• Kontakt lege om du er bekymret og barnet har anstrengt eller tung pust, feber og er slapp. Mange ulike virus kan gi lignende symptomer, så det viktigste er å kontakte lege når man er bekymret