Prøveprosjekt: Sikre selvtester deles ut til arbeidsgivere i Molde

Prøveprosjekt: Sikre selvtester deles ut til arbeidsgivere i Molde

Molde kommune deler nå ut sikre koronatester til arbeidsgivere i Molde. Dette er såkalte PCR-tester, det vil si samme type tester som tas på teststasjonen. Dette er et prøveprosjekt. Arbeidsgivere som ønsker å delta skal dele ut testene til sine ansatte, som tester seg selv eller et familiemedlem når de får symptomer på korona. 

Kommunen deler ut 6000 gratis PCR-tester, og Molde kommune oppfordrer arbeidsgivere til å melde interesse for å være med på prosjektet. Målet er å korte ned tiden den enkelte må være hjemme fra jobb på grunn av symptomer og ventetid på prøvesvar. 

Sikrere testmetode 

De antigene selvtestene, som mange nå bruker for å teste seg hjemme, gir bare indikasjoner på om du kan ha korona. Dersom du tester positivt på en slik test, må du bestille time på teststasjonen for å få et sikkert resultat. 

– PCR-testene er en langt sikrere testmetode. Mens en antigen selvtest trenger en million virus for å slå ut positivt, trenger PCR testene bare 40 virus, forklarer assisterende kommuneoverlege Marit Teigen Hauge. Målet med prøveprosjektet er at flere skal få sikkert resultat så fort som mulig. 

Levere testen:

Du leverer den brukte testen til dropp-inn-mottaket på Reknes. Les mer om det her - og se åpningstider.

Hvis du skal levere på legekontoret i Eidsvåg

  • Viktig at dere husker munnbind, da dere må inn på kontoret for å levere
  • Husk å desinfisere prøveglasset, som vist i videoen under
  • Dere trenger ikke å booke time eller varsle at dere kommer - men prøven bør leveres før kl. 12 slik at den bli analysert samme dag.
  • Du får en ny selvtest til hjemmebruk dersom du ønsker det

Dere kan ta prøven når dere vil, og den kan oppbevares i kjøleskap eller i romtemperatur.

Teststasjonen sender prøven til mikrobiologen og du må logge deg inn på helsenorge.no på vanlig måte for å få svar på prøven din. 

– Kan ikke hver enkelt like godt bestille time på teststasjonen i stedet for å ta testen hjemme?

Selvtestene tas i trygge omgivelser på et tidspunkt som passer den enkelte, og man kan spare tid. Det kan være spesielt viktig ved utbrudd på en arbeidsplass. 

– Selvtesting med PCR er også velegnet for små barn. Barnet kan snyte seg i et papir og testpinnen dras igjennom snørret, forklarer Teigen Hauge. Nedenfor finner du filmer som viser hvordan barn og voksne kan utføre en PCR-selvtest. Foreldre kan også få tilbud om PCR-testene via skolene og barnehagene i kommunen.

Selvtesting med PCR er et prøveprosjekt som Molde kommune gjennomfører i samarbeid med mikrobiologisk avdeling, Helse Møre og Romsdal. Prosjektet er basert på gode erfaringer fra blant annet Sverige og Storbritannia. Det er gratis å delta. 

Denne testen skal kun brukes på noen som har symptomer på koronasmitte.

Les mer om symptomer - og hvordan du skal oppføre deg mens du venter på prøvesvar.

Se hvordan du enkelt kan ta en PCR-selvtest hjemme med snørrtest 

Se hvordan du enkelt kan ta en PCR-selvtest hjemme med mellomneseprøve