Europeisk mobilitetsuke markeres i Molde

Europeisk mobilitetsuke markeres i Molde

Hvordan kan du reise mer miljøvennlig i Molde? Må bilen være med overalt, eller kan du gå, sykle eller ta bussen i stedet? Når europeisk mobilitetsuke markeres i Molde 15. – 21. september, så er det vanene våre som utfordres.

I samarbeid med en rekke aktører har Molde kommune i år valgt å markere verdens største kampanje for miljøvennlig bytransport. 

Vil utfordre og få folk til å teste

- Mange i Molde velger bilen uansett hvor de skal og uten å tenke over alternativene. Under europeisk mobilitetsuke skal vi utfordre inngrodde vaner. Vi vil at folk skal tenke på om de kan reise mer miljøvennlig, og ikke minst hvordan de kan gjøre det i Molde, sier Anita Gjørven.

Gjørven er sykkelkontakt og samferdselsrådgiver i Molde kommune, og primus motor for den lokale markeringen av europeisk mobilitetsuke.

- Vi vil at folk skal prøve seg fram! Har du aldri prøvd el-sparkesykkel, el-sykkel eller sykkel- parkeringsboks, så får du anledning denne uka, sier hun. 

Sykkelboksene fra SafeBikely står ved Elvsaashjørnet. 

Klikk for stort bildeSafebikely i Molde i forbindelse med Europeisk mobilitetsuke   

Vi skal forske, prøve ut og kanskje provosere

Hva skjer i Molde når vi plasserer ut 30 el-sparkesykler? Høgskolen i Molde er en av samarbeidspartnerne. De plasserer ut 30 el-sparkesykler i sentrum og ved Høgskolen, og vil se på bruk og konsekvenser, effekter og utfordringer. Gjennom å bruke syklene er du med på forskningsprosjektet. 

Kan det forresten bli hyggeligere å vente på bussen i Molde? Busskuret på trafikkterminalen er møblert med brukte møbler fra NMS Gjenbruk som ligger like ved. 

 

 

Klikk for stort bildeKoselig å vente på bussen i Molde under Europeisk mobilitetsuke 

- Vi er selvsagt spente på hva folk syns om det, sier Gjørven, som også vil finne ut hva som skjer når parkeringsplasser transformeres til grønne lunger. Lørdag 21. september blir det gågate i sentrum, og utvalgte parkeringsplasser gjøres om til hyggelige grøntområder og oppholdsareal. 

Lørdag 21. september blir det også stands og en rekke aktiviteter på rådhusplassen. Kom og prøv el-sykkel eller prøv sykkelparkeringsboks, oppfordrer Gjørven, som lover ei uke hvor vi alle kan stoppe opp og tenke litt smartere.

Instagramkonkurranse

I løpet av uka kan alle som ønsker det dokumentere gå- og sykkelturene sine. Du må gjerne si hva du mener om det pyntede busskuret eller parkeringsplassene som gjøres om til grøntområder.

- Bruk emneknaggen #smartmolde og #EMWmolde for å spre budskapet, si din mening og bli med i trekningen av flotte premier, opplyser sykkelrådgiveren. 

Ledd i helhetlig satsing

Klima, miljø, trafikksikkerhet og folkehelse står høyt på dagsorden i Molde kommune. 
- Vi har mye å forbedre oss på, og vi må gjøre det i samarbeid med innbyggerne, næringslivet, akademia og frivilligheten, sier Gjørven. Grønn mobilitet er en sentral del av Smartby-satsingen i Molde. 

Mange samarbeidspartnere

Molde kommune markerer europeisk mobilitetsuke i samarbeid med Høgskolen i Molde, Smart Molde, Trygg Trafikk, Statens Vegvesen, Møre og Romsdal fylkeskommune, NAF, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Molde fotballklubb, Norges handicapforbund, Molde Cykleklubb, politiet, Reser AS, NMS Gjenbruk, Friluftsrådet i Nordmøre og Romsdal, samt DNT Romsdal.

Om noen har ideer, innspill eller noe de ønsker å bidra med så ta gjerne kontakt med Anita Gjørven på epost anita.gjorven@molde.kommune.no

Fant du det du lette etter?