20.11.20: Frykter et omfattende utbrudd i Molde

De siste dagers smitteutbrudd i Molde har så lang medført 23 koronasmittede. Alle som har testet positivt så langt har tilknytning til det eritreiske miljøet i byen.

-Det er svært sannsynlig at vi får flere smittetilfeller i dag, og dette ligger an til å bli et omfattende utbrudd, opplyser kommuneoverlege Cato Innerdal. Uttalen kommer på bakgrunn av at flere skoler, barnehager og tjenester innen helse og omsorgssektoren nå er berørt. Molde kommunes kriseledelse hadde møte fredag formiddag. De ble orientert om følgende situasjon:

• Kirkebakken omsorgssenter: En ansatt er smittet. Tre ansatte og fire pasienter er satt i karantene. Omsorgssenteret er stengt for besøkende inntil videre, og ingen nye pasienter tas inn.
  • Bo- og habilitering: En bruker i bolig har fått påvist koronasmitte og to ansatte er satt i karantene.
  • Molde sjukehus: En ansatt er satt i karantene som følge av nærkontakt med smittet pårørende.
  • Øvre Bergmo barnehage: Ett barn er smittet. Barnehagen består av en avdeling, og den holdes stengt i ti dager. Alle barna og ansatte er definert som nærkontakter og er satt i karantene.
  • Cecilienfryd barnehage: To ansatte er smittet. Hele barnehagen holdes stengt i dag. Barnehagen åpner igjen på mandag, med unntak av to avdelinger som holder stengt i ti dager. Nærkontaktene til de to ansatte er satt i karantene.
  • St. Sunniva barnehage: En ansatt er smittet og en avdeling holdes stengt i ti dager. Barna og ansatte på avdelingen er satt i karantene.
  • Romsdal videregående skole: Tre elever er smittet. Skolen holder stengt fredag og inntil videre.
  • Langmyra skole: En elev er smittet. En skoleklasse og berørte lærere er satt i karantene.
  • Molde voksenopplæringssenter: En elev er smittet. En klasse og berørte lærere er satt i karantene.

Så langt er om lag 300 personer satt i karantene som følge av de nye smitteutbruddet. Alle skal testes så raskt som mulig, og teststasjonen på Nøisomhed holder åpent utover kvelden og i morgen.
-Molde kommune gjennomfører også foreldremøter med berørte skoler og barnehager utover dagen, opplyser assisterende kommunedirektør Britt Rakvåg Roald.

Håper på bedre oversikt i kveld

-Laboratoriet på sykehuset analyserer prøvene våre fortløpende, så vi håper å ha bedre oversikt over situasjonen allerede i kveld, opplyser kommuneoverlegen. Kriseledelsen skal samles klokken åtte i kveld. Molde kommune kommer ut med oppdatert informasjon i etterkant av møtet.

Må vurdere tiltak for å hindre ytterligere smittespredning

Kommuneledelsen gjennomfører i dag et møte med lederne for Molde sentrum og de tre butikksentrene. Dette med tanke på at julehandelen har startet og at folkemassene kan bli for store de nærmeste dagene til at folk kan holde tilstrekkelig avstand. Aktuelle tiltak blir vurdert i samarbeid med handelsnæringen.

Ha minst mulig sosial kontakt med andre

- Slik som smittesituasjonen i kommunen vår er nå, er det ekstra viktig at vi alle følger de nasjonale smittevernrådene, sier ordfører Torgeir Dahl. Hold en meters avstand til alle, vær nøye med hånd- og hostehygienen og test deg dersom du blir syk.  Han minner spesielt om statsminister Erna Solbergs oppfordring: Vær mest mulig hjemme og ha minst mulig sosial kontakt med andre!

Kontaktpersoner:

​​​​​​Ordfører i Molde, Torgeir Dahl (908 50 795)
Cato Innerdal, kommuneoverlege i Molde (mob 926 21 245)
Assisterende kommunedirektør Britt Rakvåg Roald (415 52 803)