19.11.20: Nytt, stort smitteutbrudd i Molde

Molde kommune har i kveld fått melding om ti nye koronasmittede. Alle har tilknytning til det eritreiske miljøet i byen, og noen har deltatt på samme arrangement ved Bergmo småkirke. 200 personer er så langt satt i karantene. En skole, en barnehage, to skoleklasser og en barnehageavdeling er midlertidig stengt.

- Vi har valgt å stenge hele Romsdal videregående skole og Cecilienfryd barnehage fra i morgen. Det gjelder også for en klasse ved Molde voksenopplæringssenter, en klasse ved Langmyra skole og en avdeling ved St Sunniva barnehage, opplyser kommuneoverlege Cato Innerdal i Molde kommune.

Romsdal videregående skole og Cecilienfryd barnehage holder stengt inntil kommunen har oversikt over situasjonen. De øvrige klassene og barnehageavdelingene må holde stengt i ti dager fra i morgen. Det opplyser ordfører Torgeir Dahl. Han mener at denne situasjonen er den mest alvorlige i Molde så langt i pandemien.

Smittesporing pågår

Det er nærkontaktene til de ti smittede som nå er satt i karantene. Det omfatter i alt 200 personer, blant dem 31 barn og 11 ansatte som er tilknyttet de to barnehagene. Det omfatter også klassene ved Langmyra skole og Molde voksenopplæringssenter.  Nærkontaktene må i ti dagers karantene, og alle skal testes i løpet av de aller nærmeste dagene.

-Foreldrene til barna trenger ikke å gå i karantene så lenge de selv eller barna ikke utvikler symptomer, sier assisterende kommunedirektør Britt Rakvåg Roald. Det samme gjelder ansatte og elever ved Romsdal videregående skole, samt øvrige barn og ansatte ved de berørte skolene og barnehagene.
-Men ansatte, barn og elever må være ekstra forsiktige inntil vi er ferdige med smittesporingen og har kontroll på situasjonen, presiserer hun. Hun mener det er stor sannsynlighet for at utbruddet vil bety flere positive tilfeller og flere i karantene i løpet av de kommende dagene.

Smitte i det eritreiske miljøet har gitt en ekstra utfordring med språket.
– Vi har heldigvis fått god hjelp av ansatte i flyktningtjenesten, sier Rakvåg Roald. Mange av de som nå er satt i isolasjon eller i karantene har fått informasjon på morsmålet sitt.

Hva innebærer karantenen?

De som er i karantene kan ha vanlig kontakt med andre familiemedlemmer de bor sammen med, men skal ikke ha kontakt med noen utenfor hjemmet så lenge de er i karantene. Karantenen varer i ti dager fra den dagen de sist hadde kontakt med den smittede.

Molde kommune har nå totalt 75 registrerte koronasmittede så langt i år, hvorav 15 i november måned.

Her er status for Molde
Regler og råd for deg som er i karantene

Kontaktpersoner:

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl (908 50 795)
Assisterende kommunedirektør i Molde kommune, Britt Rakvåg Roald (415 52 803)
Rektor ved Romsdal videregående skole, Ivar Rød (990 90 108)