17. mai i Molde!

- Vi skal gjøre det vi kan for å få ei fin feiring av nasjonaldagen. Det blir et digitalt opplegg, så jobber vi i tillegg med å legge til rette for så mye normal feiring som mulig, alt etter hva smittesituasjonen tillater, sier leder i 17. mai-komitéen, Morten Walløe Tvedt (Rødt).

Digital nasjonaldag

- Vi planlegger ei digital sending, fra 10.00 til 14.00. Denne blir kortere, mer kompakt og mer innholdsrik enn fjorårets sending. Her blir det tradisjonsrike elementer som korpsmusikk, taler og blomsternedleggelse ved byens monumenter, og vi håper også å få til innslag fra feiring flere steder i kommunen, sier komitélederen.

Usikkert barnetog

Det er sannsynlig at vi også i år må ha et redusert opplegg rundt barnetoget, dette kommer helt an på smittesituasjon og hvordan de nasjonale og kommunale rådene er på dette tidspunktet. Komitéen planlegger derfor for flere tenkelige scenarier.

- Det som vi ser på som mest trolig, er at ett korps kan gå lokalt med elever fra sin eller sine skoler. Vi jobber med muligheten for et fullt barnetog i sentrum selv om det ikke ser sannsynlig ut, og med alternativer hvor vi deler inn i mindre tog i nærområdene til korpsene.

Ny rute for barnetoget

Komitéen håper at de får arrangere barnetog i sentrum, og da vil det bli med en ny vri. Start blir ved Romsdalsmuseet, så går toget forbi sjukehuset og inn i Storgata fra vest. Toget slutter ved rådhusplassen og torget.

- En av grunnene til at vi snur ruta på hodet, er at Reknesparken har blitt for liten for folkemengden som samles etter toget i et normalår. Vi ønsker også å bruke det flotte nye torget og sjøfronten denne viktige dagen. Å ende opp ved sjøfronten blir en storveis måte å bruke dette fantastiske byrommet mot fjorden. Her er det god plass, og det er lettere å stille opp korps og kor. Det er også enklere å gjennomføre teknisk; med taler, korps, kiosksalg, samt lettere å få organisert for korps som skal videre i busser.

Komitéen ser det ikke sannsynlig at de får arrangere borgertog i år. Men hvis det likevel skulle bli – så er ruta der som den har brukt å være.

17. programmet på nett

Årets 17. mai-program blir ikke trykt opp og delt ut, men blir publisert på Molde kommunes nettsider. Her er det et eget område viet til nasjonaldagen.

- Her vil det ligge oppdatert informasjon, og hvis det blir endringer så oppdaterer vi raskt her. Vi oppfordrer også alle i distriktet i Molde kommune om å melde inn program for dagen, så vi kan legge det ut på nettsidene, sier Morten Walløe Tvedt.

All informasjon blir publisert på molde.kommune.no/17.mai