15.07.21: Deltavirus i Molde

De tre koronatilfellene vi har i Molde nå, er deltavarianten. Dersom du ikke kan holde en meters avstand til andre, bør du følge det nasjonale rådet om å bruke munnbind. Det gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke.

– Det er første gang at deltavarianten er påvist i Molde, og det er bekymringsfullt, sier fungerende kommunedirektør Britt Rakvåg Roald.
Deltaviruset har vist seg å være langt mer smittsomt enn andre varianter av koronaviruset, og varianten gir også oftere sykdom hos uvaksinerte. Kommunen har i dag vært i dialog med FHI. Med bare tre smittede så langt, er det ikke aktuelt å innføre forsterka smitteverntiltak i dag.

Situasjonen kan eskalere

– Vi følger situasjonen nøye, og vi må iverksette lokale tiltak dersom smitten eskalerer, opplyser kommuneoverlege Cato Innerdal. Han viser til erfaringer fra en rekke andre kommuner, der deltaviruset har spredd seg i stort omfang på kort tid.

– Vi nærmer oss Moldejazz og det er allerede mange tilreisende til byen. Da kan det bli vanskelig å holde en meters avstand i mange sammenhenger. Derfor minner vi om den nasjonale anbefalingen om å bruke munnbind når du ikke kan holde en meters avstand til andre, sier Innerdal.

Også vaksinerte bør bruke munnbind

15.300 personer i Molde kommune har nå fått første dose med koronavaksine. Etter første dose med Pfizer-vaksinen anslås beskyttelsen mot deltaviruset å være 65%.
– På bakgrunn av det gjelder anbefalingen om munnbind også for de vaksinerte, opplyser kommuneoverlegen

Følg smittevernreglene

Molde kommune anbefaler alle å være ekstra nøye med å følge de generelle smittevernrådene i tiden framover.
– Hold deg hjemme dersom du er syk, og vær nøye med hånd- og hostehygienen.  Vær også rask med å bestille time for testing dersom du får symptomer, minner Rakvåg Roald om.

Bestill koronatest på helsenorge.no