Slik feirer Molde by 275 år!

Byjubileets logo i .jpg

Sett av torsdag 29. juni! Da fyller Molde 275 år, og kommunen inviterer til bursdagsfeiring!

Men du trenger ikke vente helt til da. Fra 17. mai og frem mot bursdagen markeres jubileet på flere måter.

Nasjonaldagsfeiringen

17. mai skal selvsagt feires på tradisjonelt vis, men det er ekstra stas at Molde i år er valgt ut som en av stedene hvor NRK sender direkte i fra.
17.mai-komiteen holder kortene tett til brystet, men lover små overraskelser som markerer byens 275 års dag.

Romsdalsmuseet

Romsdalsmuseet markerer en egen utstilling. Utstillingen åpner 1. juni og viser Molde bys utvikling fra 1742. Det legges ekstra vekt på perioden fra 1964 til 2020, altså årene mellom kommunereformene.  Utstillingen er åpen til midten av september. Romsdalsmuseet ønsker alle velkommen og tror mange vil kjenne seg igjen; og kanskje se seg selv på bildene!

I samarbeidet mellom Romsdalsmuseet og Molde kommune er det laget et eget pedagogisk opplegg for elevene fra 7. til 10. klassetrinn. I tur og orden skal klassene besøke utstillingen, og Molde kommune betaler skyssen for de skolene som trenger det. Elevene skal forberede seg på skolen med blant annet å lese lokal litteratur, men også gjøre etterarbeid. Blant annet skal de arbeide med spørsmål som: Hva ønsker vi for Molde i fremtiden? Hvordan vil Molde se ut om 100 år?

- Slik ønsker vi at ungdommen i Molde skal bli bedre kjent med den lokale historien sin og kanskje bli enda mer glade i hjemstedet sitt, sier leder av byjubileumskomiteen, varaordfører Sidsel Rykhus.

Opplegget er skreddersydd for ungdommene, men museet åpner selvsagt opp for yngre og eldre elever, samt barnehager, etter nærmere avtale.

Festforestilling

Lørdag 10. juni inviterer Molde kulturskole til festforestilling. Det blir to forestillinger samme dag, og gjennom ulike innslag markeres 275 års jubileet og første året i nytt kulturskolebygg.

Bursdagsfeiring og jubileumshelg

Selve bursdagen 29. juni innledes med kake og ulike markeringer på omsorgssentrene. På ettermiddagen blir det spektakulære saksofon-toner fra domkirketårnet. Det er Tore Ljøkjel som har satt sammen en minikonsert dedikert til hjembyen sin.  Gjennom et samarbeid med Gjensidige Nordmøre og Romsdal er kommunen så heldig å kunne dele denne opplevelsen med alle som ønsker det. Etterpå blir det gladjazz, bursdagskake og boller, hilsningstaler og underholdning for store og små på rådhusplassen! Blant annet skal Moldejazz, Teateret Vårt, Skyhøyt og Rabalderfestivalen bidra.

Besøk fra vennskapsbyer

Vennskapsbyene våre blir representert med ungdommer på besøk fra Mikkeli, Borås og Vejle.

- Vi regner med at hele regionen vil være med å feire handelsstaden Molde sin bursdag! Absolutt alle som ønsker det er hjertelig velkommen til fest på rådhusplassen, sier Rykhus, som har tatt høyde for boller og kake til over 2000 festglade barn i alle aldre.

I tillegg til underholdning fra scena blir det flotte vindusutstillinger, konkurranser, stands, gode tilbud og en god porsjon lokal stolthet denne dagen! Arrangementet er et samarbeid mellom Molde kommune og Molde sentrum.

Kultur og historie

Ønsker du å lære mer om byen vår, har du en ekstra grunn for å sette av torsdag 29. juni. Før familiefesten loser Ola Gjendem og Bjørn Austigard oss gjennom byvandringen «Grunnkurs i Molde bys historie». Vandringen starter ved byparken på Gotfred Lies Plass og avsluttes på rådhusplassen. 

Etter familiefesten kan du delta på fellestur langs den splitter nye KulTUR løypa i sentrum. Løypa åpner offisielt på byens 275 års dag, og passerer mange av de viktigste historiske stedene i Molde. Jarle Sanden er guide.

Du kan også stikke innom gamle Gjestestova, hvor den fremtidige utviklingen av gjenreisningsbyen Molde er tema. En helt ny fargepalett for Molde sentrum blir presentert. Prosjektet har fått navnet Storgatas ansikter.

Jubileumshelg

Er du fortsatt i festhumør etter alt dette, så bare hold koken! Fra fredag 30. juni er det Rabalderfestivalen som overtar med ungdomskonsert på kulturhuset, og et spennende og rikholdig barneprogram i Reknesparken lørdag og søndag. Tore Ljøkjel byr på saksofontoner fra domkirketårnet både fredag, lørdag og søndag. Han holder også egen konsert i domkirka.

Det blir nok en byvandring med Ola Gjendem lørdag 1. juli.  Har du tatt grunnkurset på torsdag, så kan du lære enda mer på denne vandringen.  Den får et litt mer faglig preg og har temaet «Gjenreisningsbyen; form og farge». Representanter fra riksantikvaren, samt fagfolk som har arbeidet med den nye fargepaletten, blir også med på vandringen.
Jubileumshelga avsluttes med hjemmekamp mot Viking på Aker stadion søndag ettermiddag.

Tidspunkt og øvrige detaljer blir annonsert.

Tips en venn Skriv ut